Schoolbibliotheek

In het kader van leesbevordering mag een goede schoolbibliotheek natuurlijk niet ontbreken!

Leerlingen kunnen met hun leerlingennummer boeken gratis lenen. De leentermijn is drie weken, maar er kan maximaal twee keer 3 weken verlengd worden, dus genoeg tijd om het boek te lezen. Er wordt gewerkt met een boetesysteem, dus zorg ervoor dat de boeken op tijd ingeleverd of verlengd worden.

We proberen het aanbod van boeken zo actueel mogelijk te houden, zowel voor jongens als meisjes. Regelmatig worden er nieuwe boeken aangeschaft van diverse niveaus zoals bijvoorbeeld de nieuwste uitgave van  Het leven van een loser of Dagboek van een muts voor de eerste klas of spannende Young Adult-thrillers voor de 3e en 4e klas uit de serie Politie niet betreden. Neem eens een kijkje op de link welke boeken er van deze serie zijn. Ook noemenswaardig zijn de boeken uit de Slash-serie;  deze boeken vertellen op basis van waargebeurde feiten het verhaal van echte jongens en meisjes,

Ook hebben we boeken van minder bekende auteurs, bv. over een bepaald onderwerp. We hebben bijvoorbeeld twee exemplaren van het prachtige stripalbum die het verhaal van het dagboek van Anne Frank vertelt.    Een boek die prima te lezen is in de eerste of tweede klas. Een schrijfster die prachtige boeken uitbrengt over de oorlog, is Martine Letterie.  Eén van haar boeken Scherven in de nacht  speelt zich af in 1938 en gaat over de Kristalnacht. Een Joodse jongen probeert samen met zijn familie Duitsland te ontvluchten. Ook het boek De jongen in de gestreepte pyjama is erg populair onder de leerlingen.

Ook qua sport hebben we veel keus: diverse biografieën van sporters, bv.  Cristiano Ronaldo, Wim Kieft, Thomas Dekker en nog veel meer. De meeste biografieën zijn vanaf de 3e klas goed te lezen, maar ook in de onderbouw kunnen leerlingen kiezen voor boeken over bv. voetbal, paardrijden, hockey of andere sporten. Als het kind een boek kiest dat aansluit bij hun interesses, leest het makkelijk weg!

In het kader van Unesco heeft Martine Letterie gezamenlijk met Caja Cazemier een prachtig boek geschreven over kinderarbeid in de mode-industrie, Made by Indira. Dit boek maakt kinderen bewust over de goedkope kleding die wordt aangeboden bij bv. de Primark. Mode, tot elke prijs? Zo zijn er meer onderwerpen die goed aansluiten bij het Unesco-thema.

Met een Aura online-account (ons bibliotheeksysteem) is ook thuis via de website van CSG Winsum of via de speciale Aura App het assortiment te raadplegen. Heb je een leuk boek gezien dan kun je deze ook online reserveren, net als in de gewone bieb. Ook kan er online verlengd worden, zo kan een boete worden voorkomen. Je kunt ook zoeken op auteur, onderwerp etc. en in het beginscherm zie je direct welke boeken nieuw zijn.  Kijk hier: https://csgwinsum.auralibrary.nl/auraicx.aspx .

Naast de uitleen is de bibliotheek ook een gezellige huiskamer waar je even kunt relaxen in de pauzes. Hou je wel aan de regels, zodat het voor iedereen gezellig blijft!

Regina Pol, bibliotheekmedewerkster (aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag)

Je bent succesvol ingelogd in het afgeschermde gedeelte.